Lipcowy numer Diabetyka

POCZYTALNIA

Mikstura mocy bez cukru

Wieczorne ćwiczenia bardziej korzystne

Łączne działanie inkretyny i flozyny

Inkretyny a neurologiczne powikłania cukrzycy

TEMAT NUMERU

Pierwsze kroki z CGM

ROZWAŻANIA O CUKRZYCY

Zdrowie oczu oczkiem w głowie

Zapobieganie hiperglikemii w okresie letnim

Piramida życia w zgodzie  z cukrzycą (cz. 25) – Jak samoocenić stan zdrowia”?

POD LUPĄ

Leczenie nadciśnienia

Triki pomagające w odchudzaniu (cz. 3)

FARMACEUTA PODPOWIADA

Na co uważać? “BHP” leków

ZDROWO ŻYWIENIOWO

Jaki chleb wybrać?

Przepisy

BLIŻEJ NATURY

Mydlnica lekarska

WARTO WIEDZIEĆ

Co, gdy boli głowa?


TEMAT NUMERU

Pierwsze kroki z CGM

Ciągłe monitorowanie glikemii (CGM) to technologia, która zmienia paradygmat kontroli cukrzycy. Pozwala na precyzyjne śledzenie poziomu glukozy w czasie rzeczywistym, dostarczając wielu danych, co umożliwia indywidualizację leczenia i przyczynia się do poprawy jakości życia osób z cukrzycą.

Czujnik (sensor) CGM to małe urządzenie umieszczone płytko w skórze, które mierzy poziom glukozy w płynie śródtkankowym tkanki podskórnej (czyli glukozy znajdującej się w płynie między komórkami). Tak  więc, aby zrobić pomiar glikemii nie trzeba nakłuwać opuszek palców. Dane z sensora są przesyłane do odbiornika, który może być noszony przez pacjenta lub do aplikacji na smartfonie, z którą połączony jest określony system CGM.

Systemy CGM mierzą poziom glukozy w płynie tkankowym w sposób ciągły, a odczyty są dostępne co jedną do pięciu minut – w zależności od urządzenia. CGM zapewnia stały strumień informacji o poziomach glukozy, trendach i wzorcach (powtarzalnych wynikach pomiarów w określonych sytuacjach, np. po danych posiłkach).


ROZWAŻANIA O CUKRZYCY

Zdrowie oczu oczkiem w głowie

Niewątpliwie, jednym z naszych najcenniejszych zmysłów jest wzrok. Ponieważ drobniutkie naczynia krwionośne w narządzie wzroku są delikatne i podatne na działanie wysokiego poziomu glukozy, warto zadbać o zdrowie oczu, aby jak najwcześniej wykrywać ich schorzenia, a najlepiej im zapobiegać.

Wysoki poziom glukozy we krwi może uszkadzać naczynia krwionośne w całym organizmie, zarówno duże, jak i małe – znajdujące się właśnie m.in. w oczach. Co więcej, zmiany na dnie oka (zauważone przez lekarza okulistę) nierzadko są przyczynkiem do dalszej diagnostyki w kierunku cukrzycy. Na niektóre czynniki oddziałujące na wzrok nie mamy wpływu (np. starzenie się), ale są aspekty, o które możemy zadbać, aby nasze oczy były zdrowsze.


POD LUPĄ

Leczenie nadciśnienia

Leki hipotensyjne, czyli obniżające ciśnienie tętnicze krwi, są szeroko stosowane ze względu na ogromną liczbę chorych. Statystyki podpowiadają, że w szóstej dekadzie życia nadciśnienie występuje u około połowy osób.

Postępowanie lecznicze można podzielić na dwie grupy. Pierwsza to pewne modyfikacje dotyczące trybu życia i odżywiania, a druga to właściwa farmakoterapia (stosowanie leków obniżających ciśnienie).

Zalecenia dotyczące trybu życia są często proponowane na początku, po postawieniu diagnozy, gdy wartości ciśnienia są lekko podwyższone, a zapomina się o nich później, kiedy wdrożona zostaje już farmakoterapia. Te zalecenia powinny być jednak stosowane zawsze, ponieważ mają udowodnione działanie, a w późniejszym okresie leczenia mogą spowodować poprawę kondycji i redukcję dawek stosowanych leków przeciw nadciśnieniu.


ZDROWO ŻYWIENIOWO

Jaki chleb wybrać?

Dobry chleb powinien zawierać jak najmniej składników, a do podstawowych należą mąka, woda i sól. Niczego więcej nie trzeba. Na bazie mąki i wody przygotowuje się zakwas, czyli kiszoną mąkę zawierającą bakterie kwasu mlekowego i dzikie drożdże, dzięki którym pieczywo ładnie wyrasta.

Przy wyborze chleba decydujący jest deklarowany przez producenta skład i zasada, według której im mniej ma składników, tym lepiej. Czasami skład jest bardzo długi, bo producent dodał różnych nasion, co akurat jest dobre. Niedopuszczalny jest jednak dodatek syropu glukozowo-fruktozowego, glukozy, słodu czy karmelu amoniakalnego, utwardzonych tłuszczów, konserwantów, kwasu L-askorbinowego, gumy guar, emulgatorów i polepszaczy mąki. Takim nadmuchanym i pokolorowanym chlebem się nie najemy. Może spowodować wahania glikemii, napędza apetyt i może wywołać sensacje żołądkowe i wzdęcia. Czytajmy zawsze etykiety przed zakupem i unikajmy pieczywa o niepewnym składzie.


WARTO WIEDZIEĆ

Co, gdy boli głowa?

Mimo współczesnych możliwości obrazowania wnętrza czaszki za pomocą m.in. tomografii komputerowej i rezonansu magnetycznego, nadal podstawą jest dokładny wywiad przeprowadzony z pacjentem. Zgłaszając się do lekarza spodziewajmy się pytań o czas i nasilenie dolegliwości: kiedy pierwszy raz w życiu wystąpił ból, czy jest on napadowy, czy też występuje ciągle – przewlekle, o jakiej porze dnia ból jest najsilniejszy. Dodatkowo postarajmy się wskazać miejsce bólu, określić jego nasilenie w skali od 1 do 10, gdzie 10 oznacza najsilniejszy ból w życiu. Przypomnijmy sobie, czy jakieś zdarzenia bądź czynności życia codziennego wyprzedzają lub prowokują pojawienie się bólu. Dieta i spożywanie alkoholu również mogą być czynnikiem sprawczym.

Podstawowym badaniem fizykalnym w bólach głowy jest badanie neurologiczne (opukiwanie czaszki, badanie nerwów czaszkowych, sprawdzanie odruchów wywołanych młotkiem neurologicznym), a dopiero w następnej kolejności zleca się badania obrazowe.

Magazyn społeczno-medyczny

Diabetyk

Zachęcamy do zapoznania się z poprzednimi numerami naszego miesięcznika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content