Majowy numer Diabetyka

POCZYTALNIA

Lek na lepsze krążenie

Wskaźnik WHR a wskaźnik BMI

Rola IG w chorobach przewlekłych

Cukrzyca typu 1 a flozyny

Gliptyny a funkcje poznawcze

TEMAT NUMERU

Wybór terapii w cukrzycy typu 2

ROZWAŻANIA O CUKRZYCY

Kwasica ketonowa a ketoza

Piramida życia w zgodzie z cukrzycą (cz. 36) – Mindfulness w życiu z cukrzycą

Skutecznie kontroluję glikemię po posiłku

POD LUPĄ

Otyłość dewastuje zdrowie i życie

Fitozwiązki wspierające zdrowie (cz. 3)

Piekące, łzawiące, zaczerwienione…

LEKARZ ODPOWIADA

Czy dieta keto będzie dla mnie dobra?

ZDROWO ŻYWIENIOWO

Ryby mają głos!

Przepisy

BLIŻEJ NATURY

Wrotycz pospolity

ZADBAJ O SIEBIE

ABC kosmetyków do twarzy


TEMAT NUMERU

Wybór terapii w cukrzycy typu 2

W leczeniu cukrzycy typu 2 istotne są zachowania związane ze zdrowym stylem życia, edukacja i wsparcie w zakresie samokontroli, społeczne uwarunkowania zdrowia oraz unikanie inercji terapeutycznej (sytuacji, gdy pomimo braku pozytywnych efektów terapii, nie zwiększa się dawek leków, nie dodaje kolejnego leku).

Przy wyborze terapii obniżającej poziom glukozy, w celu osiągnięcia zindywidualizowanych celów glikemicznych, zaleca się wspólne – lekarza i pacjenta – podejmowanie decyzji. Istotne tu są takie kwestie, jak: skuteczność obniżania glukozy, profil skutków ubocznych, dostępność na rynku i przystępność cenowa, a także ryzyko hipoglikemii i obciążenia dla pacjenta związane z terapią.

Ponieważ cukrzyca typu 2 jest chorobą postępującą, utrzymanie docelowych glikemii często wymaga terapii skojarzonej. Zalecenia mówią o stopniowym dodawaniu leków do metforminy w celu utrzymania prawidłowych wartości HbA1c.

Zaletą tego rozwiązania jest możliwość jasnej oceny pozytywnych i negatywnych skutków nowych leków oraz zmniejszenie potencjalnych działań niepożądanych i kosztów.


ROZWAŻANIA O CUKRZYCY

Mindfulness w życiu z cukrzycą

Kluczową potrzebą w codziennym życiu z cukrzycą jest skupienie na realizacji celów terapeutycznych i zdrowotnych. W dzisiejszym świecie jesteśmy mocno przebodźcowani, a wielość zmian doświadczanych na co dzień może wpływać na utratę uważności, co w konsekwencji może mieć negatywny wpływ na wyrównanie cukrzycy, regularne podawanie leków i motywację. W psychologii pozytywnej dużo uwagi poświęca się mindfulness, czyli uważności.

Mindfulness to praktyka skupienia uwagi na chwili obecnej w sposób świadomy i nieoceniający. To świadome zatrzymanie się, a następnie uruchomienie zmysłów do obserwacji siebie (co czuję? co myślę? jak to odczuwam w ciele?) i otaczającego świata. Polega na pełnym i świadomym zauważaniu swoich doświadczeń, myśli, uczuć, oraz otoczenia bez automatycznego reagowania czy przywiązywania się do nich.

Regularne praktykowanie mindfulness pomaga zmniejszyć stres, poprawić koncentrację i zwiększyć samoświadomość. U osób z cukrzycą może być narzędziem do redukcji hormonów stresu, a w konsekwencji i hiperglikemii.


POD LUPĄ

Piekące, łzawiące, zaczerwienione…

Wraz z wiosennym przebudzeniem się przyrody do życia rozpoczyna się najtrudniejszy czas dla alergików – okres pylenia traw, kwiatów i drzew. Zaczerwienione spojówki, nasilone łzawienie, piekące, przeczulone na światło oczy, a także uciążliwy świąd i obrzęk powiek – to najczęstsze objawy reakcji alergicznych.

Sezonowe zapalenie spojówki wywołane przez nadwrażliwość na alergeny można łagodzić za pomocą środków miejscowo obkurczających naczynia krwionośne, leków hamujących uwalnianie histaminy, doustnych preparatów przeciwalergicznych lub naturalnych wyciągów o działaniu przeciwzapalnym.

Popularnym sposobem na uśmierzanie objawów alergicznego zapalenia spojówki jest przepłukiwanie oczu wywarem z ziół mających działanie przeciwzapalne takich jak: świetlik, nagietek, kolendra, koper włoski czy czarna herbata. Oprócz gwarantowanego efektu zmniejszającego stany zapalne, jest to metoda mechaniczna sprzyjająca wypłukiwaniu drażniącego alergenu z worka spojówkowego. Do tego celu można również wykorzystać chłodny, jałowy roztwór soli fizjologicznej bądź tzw. sztuczne łzy (koniecznie bez konserwantów!), które ponadto wspomogą odbudowę naturalnej bariery oka.


LEKARZ ODPOWIADA

Czy dieta keto będzie dla mnie dobra?

Jak zredukować masę ciała? To pytanie, na które nie ma łatwej odpowiedzi. Reklamowane są diety cud, niektóre o wyszukanych zasadach. Trzeba jednak pamiętać, że jakakolwiek dieta, która prowadzi do redukcji masy ciała musi oznaczać obniżenie kaloryczności. Właściwie co roku dokonywane są przeglądy i oceny różnych modeli żywieniowych.

Brany jest w nich pod uwagę szereg cech pod kątem ich skuteczności i zdrowotności. Czołowe miejsca diet w rankingu zajmują od lat te same modele żywieniowe, zmieniają się tylko ich pozycje, w zależności od przyjętych kryteriów.

W kategorii efektywności wyróżniono dietę fleksitariańską. Dieta śródziemnomorska zyskała uznanie jako łatwa w prowadzeniu i w ocenie ogólnej wygrała. W kategorii dieta dobra dla serca wyróżniono: DASH, fleksitariańską oraz dietę Ornisha. Dla osób z cukrzycą sugerowano dietę śródziemnomorską lub fleksitariańską. Dieta wegetariańska zajmuje miejsce, w pierwszej dziesiątce, a dieta Paleo 31. Raczej krytyczne opinie uzyskały wysokobiałkowa dieta Ducana oraz dieta ketogeniczna. Szczególnie ta ostatnia, w której węglowodany niemal całkowicie zastąpiono tłuszczami, budzi duże kontrowersje. Z jednej strony można wykazać jej skuteczność w redukcji masy ciała i obniżeniu glikemii. Z drugiej strony, ta skuteczność odchudzania nie jest istotnie większa w porównaniu z dietą ubogotłuszczową, powszechnie uważaną za zdrową.


ZDROWO ŻYWIENIOWO

Ryby mają głos!

Ryby to doskonałe źródło nie tylko słynnych kwasów omega-3, ale i dobrze przyswajalnego białka (w tym kolagenu), witamin (przede wszystkim d3) oraz soli mineralnych. Ich jedzenia nie zastąpi żadna tabletka z tranem. Powinni o tym pamiętać wszyscy, a przede wszystkim osoby z cukrzycą.

Białko w świeżym mięsie ryb stanowi 13–24% i jest przyswajalne w ponad 90%. To bardzo dobry wynik. Znaczną część tych białek stanowi kolagen – główne białko tkanki łącznej. Charakteryzuje się wysoką odpornością na rozciąganie i stanowi główny składnik skóry i ścięgien, odpowiada za produkcję mazi w stawach, stan chrząstek stawowych oraz wypełnia rogówkę oka, gdzie występuje w formie krystalicznej.

Kolagen jest jednym z najważniejszych białek w ludzkim organizmie – stanowi 30% całkowitej masy białka i 70% masy białek skóry. Niestety, jego synteza spada wraz z wiekiem, począwszy od 25. roku życia. Jeśli jego braki nie są uzupełniane z pożywieniem, dochodzi do utraty gęstości skóry, jej przesuszenia i pojawienia się zmarszczek.

Magazyn społeczno-medyczny

Diabetyk

Zachęcamy do zapoznania się z poprzednimi numerami naszego miesięcznika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content