Zdrowo Żywieniowo

Dieta przy chorobie wrzodowej

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy jest jedną z najczęstszych chorób przewodu pokarmowego i co gorsza w krajach rozwijających się ustawicznie wzrasta liczba osób cierpiących z jej powodu.

Przyczyn tego procesu można szukać w czynnikach związanych ze stylem życia, to znaczy w szybkim tempie życia, wzroście napięcia nerwowego, nieregularnym odżywianiu się, spożywaniu większej ilości ciężkostrawnego, wysokoprzetworzonego, niezdrowego i szkodliwego dla przewodu pokarmowego pożywienia oraz w uzależnieniu od nikotyny. Wciąż jednak nie ma pewnej jednoznacznej odpowiedzi na powód wzrostu zapadalności na chorobę wrzodową. Znane są natomiast dwie podstawowe przyczyny choroby wrzodowej: zakażenie bakterią Helicobater pylorii i przewlekła terapia niesteroidowymi lekami zapalnymi (NLPZ). Naukowcy doszukują się także przyczyn w podłożu genetycznym. Zauważono pewien związek między występowaniem choroby wrzodowej a pewnymi cechami dziedziczonymi genetycznie.

cały artykuł w numerze wrześniowym Diabetyka!

Magazyn społeczno-medyczny

Diabetyk

Zachęcamy do zapoznania się z poprzednimi numerami naszego miesięcznika.
Skip to content