ZDROWO ŻYWIENIOWO
Białko a odchudzanie
W dietoterapii nadwagi i otyłości ważne jest, aby ilość białka była optymalna (nie za mało, nie za dużo). Niedostateczne spożycie produktów białkowych w czasie odchudzania może powodować ubytek beztłuszczowej masy ciała (czyli m.in. ubytek mięśni), a nam zależy na zmniejszeniu tkanki tłuszczowej (i utracie kilogramów z niej pochodzących). Badania wykazały, że osoby, które spożywają za mało białka w stosunku do tłuszczów i węglowodanów, mają tendencję do zwiększania kaloryczności swojej diety.
Czyli niewłaściwe proporcje w diecie „białka : tłuszcze : węglowodany” sprzyjają nadmiernej konsumpcji i tym samym otyłości i nadwadze. Diety zawierające zbyt małe ilości białka, nawet jeśli w krótkim czasie ułatwiają chudnięcie, to w dłuższym okresie powodują efekt jo-jo. W czasie odchudzania niekorzystne jest także spożywanie nadmiernych ilości białka (mimo iż nie podwyższa ono szybko stężenia glukozy we krwi i jego 1 g ma tylko 4 kcal). Zbyt duża jego ilość w diecie, również odchudzającej, zmusza do nadmiernej pracy wątrobę i nerki, co jest niekorzystne dla organizmu.
cały artykuł możesz przeczytać w numerze styczniowym Diabetyka!