Pod lupą
Odporność w kapsułce – dla juniora i seniora
Dzieci stanowią szczególną grupę wiekową, gdyż pokrycie zapotrzebowania na witaminy i składniki odżywcze w pierwszych latach życia rzutuje na stan zdrowia w wieku dorosłym. W krajach rozwiniętych niedobory witaminowe u dzieci zdarzają się bardzo rzadko. Tymczasem nie tylko niedobór, ale i nadmiar niektórych składników odżywczych może mieć szkodliwe skutki zdrowotne. Rodzice, chcąc wzmocnić odporność w okresie występowania przeziębień, podają pociechom preparaty witaminowe w formie żelków, cukierków i słodkich syropów zaprojektowane w atrakcyjnej dla najmłodszych postaci.
Takie profilaktyczne podawanie witamin dzieciom bez objawów niedoboru i przy zbilansowanej diecie nie jest konieczne. Wyjątek stanowią witaminy D i K u niemowląt – zgodnie z powszechnie przyjętym standardem. Sięgając po witaminy dla dziecka, trzeba wziąć pod uwagę fakt wzbogacania nimi większości produktów spożywczych przeznaczonych dla małych dzieci. Witaminy zawierają przykładowo mleka modyfikowane stosowane w diecie najmłodszych zamiast mleka krowiego. Podobnie płatki śniadaniowe wzbogaca się w witaminę D, wapń, żelazo czy witaminę C. Tymczasem przedawkowanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach może być dla dziecka niebezpieczne.
cały artykuł w numerze 10 – 2013!