LEKARZ ODPOWIADA

BARDZO NIEWYRÓWNANA

CUKRZYCA

W wielu przypadkach, gdy przychodzi czas niewyrównania, warto wrócić do źródeł, czyli przypomnieć sobie i odświeżyć wiedzę praktyczną związaną z prowadzeniem cukrzycy. Filarami leczenia pozostają niezmiennie: dieta, insulina (lub leki doustne) i samokontrola. Celem leczenia dietetycznego jest nie tylko obniżenie wartości glikemii, ale raczej dążenie do przywracania prawidłowej przemiany materii (na ile jest to możliwe). Ilość spożywanych pokarmów, ich kaloryczność i skład oraz stosowane leczenie (insulina lub leki doustne) muszą być w równowadze.

Niektórzy pacjenci sądzą, że wystarczy intuicja i wieloletni staż leczenia. Ryzykują w ten sposób, że ich dieta będzie opierać się na przyzwyczajeniach, a te nie zawsze są dobre. Uzyskanie równowagi, o której wspomniano wyżej wymaga ilościowego określenia tego, co pacjent spożywa. Najlepiej w tej sytuacji może pomóc doświadczona dietetyczka, która omówi dotychczasowy jadłospis pacjenta i na tej podstawie zaproponuje prawidłowy sposób odżywiania. Można też posiłkować się tabelami dietetycznymi, w których zawarte są informacje na temat składu i zawartości poszczególnych składników pokarmowych: węglowodanów, białek i tłuszczów.

cały artykuł możesz przeczytać w numerze marcowym Diabetyka!

Magazyn społeczno-medyczny

Diabetyk

Zachęcamy do zapoznania się z poprzednimi numerami naszego miesięcznika.
Skip to content