ZDROWO ŻYWIENIOWO

Węglowodany a odchudzanie

W przypadku cukrzycy, nadwagi lub otyłości bardzo ważne jest ograniczanie spożycia cukrów dodanych, czyli cukru używanego zwyczajowo (np. do słodzenia – sacharoza) oraz cukrów dodawanych do produktów spożywczych w czasie ich wytwarzania lub produkcji. Są to między innymi: sacharoza (cukier do słodzenia), fruktoza, glukoza, miód, syropy – glukozowy, wysokofruktozowy, kukurydziany, klonowy, melasa cukrowa, dekstroza krystaliczna.

Warto czytać etykiety i sprawdzać, czy w danym produkcie spożywczym, który chcemy kupić znajduje się któryś z wyżej wymienionych składników. Jeśli tak, oznacza to, że dany produkt zawiera cukier dodany i lepiej z niego zrezygnować. Unikanie takich produktów pomaga zmniejszyć ilość węglowodanów w diecie, a tym samym zmniejszyć jej kaloryczność, co wspomaga proces odchudzania.

cały artykuł w numerze 11 – 2013!

Magazyn społeczno-medyczny

Diabetyk

Zachęcamy do zapoznania się z poprzednimi numerami naszego miesięcznika.
Skip to content