Zdrowo żywieniowo – Dieta przy refluksie

W wielu przypadkach u osób z dolegliwościami o niewielkim nasileniu skuteczne może się okazać tak zwane leczenie zachowawcze. Oznacza to zastosowanie właściwej diety w celu normalizacji masy ciała (jeśli jest taka konieczność) oraz zaprzestanie palenia tytoniu i spożywania alkoholu.

Ogólnie w chorobie refluksowej zalecana jest indywidualnie ustalana dieta łatwostrawna z ograniczeniem produktów pobudzających wydzielanie soku żołądkowego i większym udziałem produktów zasadotwórczych, takich jak warzywa (z pominięciem tych przeciwwskazanych) i niskotłuszczowych produktów nabiałowych. Dzięki nim kwas żołądkowy jest lepiej neutralizowany, co minimalizuje jego szkodliwe działanie na śluzówkę

 cały artykuł w numerze 07 – 2013 magazynu Diabetyk!

Magazyn społeczno-medyczny

Diabetyk

Zachęcamy do zapoznania się z poprzednimi numerami naszego miesięcznika.
Skip to content