Diabetyk poleca
Wielkanocne potyczki z glikemią
Tradycyjne wielkanocne śniadanie to zestaw kilku potraw przygotowywanych w zależności od przyzwyczajeń czy rodzinnych tradycji, w mniej lub bardziej zdrowy sposób. A to rodzi bardzo konkretne konsekwencje w postaci niższych bądź wyższych wartości glikemii. Zachęcam państwa do tego, by bardzo rozważnie korzystać ze „starych” sprawdzonych przepisów i próbować je nieco modyfikować, w taki sposób, by eliminować nadmiar cukru i tłuszczu. Mamy tak szeroki asortyment produktów spożywczych, że w zasadzie jedynymi ograniczeniami w ich doborze mogą być nasze dochody i wyobraźnia.
Każda ze spożywanych potraw stanowi bogate źródło skoncentrowanych składników, w tym energii, białka, tłuszczu i węglowodanów. Dlatego też proszę poświęcić odrobinę czasu na dokładne przemyślenie, jakie potrawy i dania będą królowały na wielkanocnym stole i zgodnie z tymi przemyśleniami proponuję przygotować listę zakupów.