Pod lupą

Witamina D i cukrzyca

Receptory witaminy D wykryto także na komórkach beta wysp trzustkowych, a więc w miejscu, gdzie uwalniana jest insulina. Okazało się, że istnieje związek między niedoborem witaminy D a nieprawidłowym wydzielaniem insuliny u osób chorujących na cukrzycę typu 2. Właściwy poziom witaminy D oraz wapnia reguluje wydzielanie insuliny po stymulacji glukozą oraz warunkuje właściwą wrażliwość komórek na insulinę. W celu ustalenia, czy witamina D zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, monitorowano grupę ponad 80 tys. kobiet przez okres 20 lat. Panie przyjmujące dziennie ponad 800 IU witaminy D i 1200 mg wapnia miały o 33% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę w porównaniu z grupą pacjentek, które przyjmowały poniżej 400 IU witaminy D i 600 mg wapnia.

Magazyn społeczno-medyczny

Diabetyk

Zachęcamy do zapoznania się z poprzednimi numerami naszego miesięcznika.
Skip to content