Wzorcowy talerz diabetyka

Czasami nadmierny apetyt utrudnia codzienne funkcjonowanie, szczególnie gdy życie zaczyna się toczyć wokół jedzenia, przegryzania, skubania, chrupania, podjadania. Im większy apetyt, tym  wyższe glikemie, a co za tym idzie, trudniejsze do uzyskania prawidłowe wartości innych, równie ważnych parametrów: ciśnienia tętniczego, cholesterolu i triglicerydów, o utrzymaniu właściwej masy ciała nie mówiąc. A to może nasilać frustrację…

[su_audio url=”https://diabetyk.pl/audycja/10DiabetykNaFali042012bm.mp3″]

Czy faktycznie trzeba żyć o chlebie i wodzie, gdy ma się cukrzycę (zwłaszcza typu 2)? Czy naprawdę istnieje coś takiego jak „dieta cukrzycowa“? Jak powinien wyglądać wzorcowy posiłek osoby z cukrzycą? Czy istnieją magiczne produkty, które można zjadać w dowolnych ilościach bez negatywnego wpływu na glikemię?

Na te i wiele innych pytań postaramy się odpowiedzieć podczas audycji, w której weźmie udział mgr inż. Katarzyna Kowalcze – specjalista ds. żywienia i dietetyki.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

NAJNOWSZE

Skip to content