W okresie świątecznym zachęcamy wszystkie osoby z cukrzycą do intensywnej samokontroli i sprawdzania poziomu glukozy we krwi nawet częściej, niż to wynika z codziennych, rutynowych czynności. Dzięki temu łatwiej kontrolować ilości spożywanego jedzenia – można nakładać sobie na talerz kolejne porcje adekwatnie do aktualnych wartości glikemii.

[su_audio url=”https://diabetyk.pl/audycja/03DiabetykNaFali282013bm.mp3″]

Warto pamiętać, że wysokie poziomy glukozy po obfitym świątecznym ucztowaniu nie bolą i zazwyczaj nie dają dolegliwości wymagających natychmiastowej interwencji lekarskiej, ale niestety źle wpływają na organizm. Zdarza się więc, że Święta Wielkiej Nocy kojarzą się niektórym głównie z wysoką glikemią i złym samopoczuciem spowodowanymi świątecznym przekarmieniem.

Trudno czasami zrezygnować z mazurków, bab świątecznych, jajek w majonezie i innych pyszności, dlatego podczas audycji podpowiemy, jak pogodzić pokusy kulinarne z realnymi potrzebami organizmu, aby wielkanocne potrawy nie wpłynęły znacząco na poziom glukozy we krwi i nie odebrały nam przyjemności z celebrowania świąt. Fachowego – dietetycznego – wsparcia i praktycznych porad udzieli dr inż. Katarzyna Kowalcze, specjalistka ds. żywienia i dietetyki.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

NAJNOWSZE

Skip to content