Walentynki i glikemia

Wśród produktów rzekomo posiadających moc „podgrzewania” miłosnej temperatury i wzniecania apetytu na miłość – afrodyzjaków – znajduje się sporo takich, które można polecić osobom z cukrzycą. Jednak są też takie (smaczne niestety), które znacząco podwyższają poziom glukozy.

Jeśli chcemy przygotować romantyczną kolację bez uszczerbku dla glikemii po jedzeniu, wypróbujmy potrawy z „bezpiecznymi” produktami, zdrowe i łatwostrawne, lekko pikantne w smaku i zawierające składniki, które rozszerzają naczynia krwionośne (co zwiększa przepływ krwi, a więc i ukrwienie).

[su_audio url=”https://diabetyk.pl/audycja/02DiabetykNaFali142013bm.mp3″]

Całkiem dużo produktów zaliczanych do afrodyzjaków to po prostu produkty zdrowe, pełne cennych dla organizmu substancji, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i siły witalne. Wówczas ich pozytywny wpływ na libido to właściwie „skutek uboczny” –  uboczny, ale jakże przyjemny i pożądany w relacjach intymnych. Warto więc wiedzieć, jakich produktów używać do „magicznych dań”, w jaki sposób wpływają one na organizm, a przede wszystkim, czy da się połączyć smaczne, „magiczne”, erotyczne ze zdrowe, prawidłowe (w kontekście poziomu glukozy), „cukrzycowe”? – i o tym wszystkim porozmawiamy podczas audycji z dr inż. Katarzyną Kowalcze, specjalistką ds. żywienia i dietetyki. Podamy przepisy na pyszne dania, szybkie do wykonania, zdrowe i walentynkowe, a więc słuchając nas miejcie pod ręką coś do notowania.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

NAJNOWSZE

Skip to content