Uczucie ciężkości w żołądku, niedopinające się ubrania, rozleniwienie i … wysokie poziomy glukozy, nad którymi trudno zapanować – czy znane są wam te bolączki okresu okołoświątecznego? Czy zachowanie w tym czasie prawidłowej glikemii jest w ogóle możliwe?
[su_audio url=”https://diabetyk.pl/audycja/12DiabetykNaFali202012bm.mp3″]
Oczywiście nie jest to sprawa łatwa, ale też nie niemożliwa. Bardzo wiele zależy od naszego podejścia i zdrowego rozsądku. Bardziej komfortową sytuację mają osoby stosujące insulinę i potrafiące korygować jej dawki zależnie od sytuacji. Nie zachęcamy jednak do zbytniego szarżowania insuliną i zbijania poziomu glukozy, bo nie stosując umiaru w jedzeniu, a co za tym idzie wstrzykując większe dawki insuliny, możemy doprowadzić do rozchwiania glikemii.
Nie oznacza to jednak, że trzeba rezygnować z ulubionych potraw świątecznych. Jest sporo sposobów na to, aby czas świąt upłynął bez wysokich poziomów glukozy, niestrawności i innych problemów zdrowotnych. Niemało też jest sztuczek kulinarnych umożliwiających przygotowanie potraw zdrowszych, a jednocześnie smacznych i aromatycznych. Postaramy się je przedstawić podczas audycji w rozmowie ze specjalistką ds. żywienia i dietetyki Katarzyną Kowalcze.