„Zestawy ratunkowe” w hipoglikemii

WYSIŁEK FIZYCZNY A HIPOGLIKEMIA

W celu zapewnienia bezpieczeństwa zaleca się oznaczanie glikemii przed wysiłkiem fizycznym, w jego trakcie i bezpośrednio po nim. Uprawianie sportu przez osoby z cukrzycą jest jak najbardziej polecane, ale wymaga dużej  rozwagi i dostosowywania terapii zawsze do bieżącej sytuacji. Wrażliwość na insulinę może utrzymywać się nawet do kilku godzin po wysiłku fizycznym. Przyjmuje się, że na jedną godzinę umiarkowanego wysiłku fizycznego należy spożyć dodatkową porcję węglowodanów złożonych równoważną 1 wymiennikowi węglowodanowemu (1 WW).

PRZEKĄSKI NA II ŚNIADANIE LUB PODWIECZOREK równoważne 1 WW

Kanapka z łososiem i zieloną sałatą i koperkiem

1 kromka chleba graham 25 g 1 WW
Łosoś 30 g 0 WW i 0,5 WBT

Zielona sałata, koperek – ich niewielka ilość, choć wzbogaca posiłek w witaminy, nie stanowi wkładu dla WW i WBT w posiłku.

Razem: 1 WW i 0,5 WBT

Jogurt naturalny 175 ml 1 WW i 0,5 WBT

Sałatka jarmużowa z oregano

Jarmuż 100 g 0,3 WW
Pomidor 50 g 1/2 sztuki 0,2 WW
Ziemniak 50 g 1 mały 0,5 WW
Czerwona cebula 10 g 2 plastry
Czarne oliwki 25 g  5 średnich sztuk 0,3 WBT
Tuńczyk w sosie własnym 50 g 0,4 WBT
Sok z cytryny, oregano, czosnek, sól, pieprz do smaku

Razem: ok. 1 WBT i 1 WW

PRZEKĄSKI powyżej 1 WW

Ryż brązowy z jabłkiem i cynamonem

Ryż  3 płaskie łyżki ugotowane na sypko  1  WW
Jabłko tarte  ½ sztuki  0,5 WW
Jogurt naturalny  1 łyżka
Cynamon do smaku

Razem: ok. 1,5 WW

Sałatka owocowa z jogurtem

Arbuz  60 g   ½ cienkiego plasterka  0,5 WW
Brzoskwinia  50 g   ½ sztuki   0,5 WW
Kiwi  40 g   ½ sztuki   0,5 WW
Jogurt naturalny  10 g   1 łyżka
Otręby  10 g   1 łyżka   0,5 WW

Razem: ok. 2 WW

Sałatka z soczewicy

Soczewica  50 g  (1/4 szklanki)   2 WW, 0,6 WBT
Sałata   25 g
Ogórek zielony  50 g   (1/5 sztuki)   0,2 WW
Jajko ugotowane na twardo  25 g   (1/2 sztuki)   0,6 WBT
Sos do sałatki: bazylia, musztarda, czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz

Razem: 1,2 WBT i 2,2 WW

Sałatka z grillowanego łososia i dzikiego ryżu

Łosoś grillowany  25 g   0,8 WBT
Pomidor   100 g  (1 sztuka)    0,3 WW
Ryż dziki (przed ugotowaniem)    15 g  (1 łyżka stołowa)   1,2 WW
Olej rzepakowy   5 g   (1 łyżeczka)  0,4 WBT
Sok z cytryny
Bazylia

Razem: 1,2 WBT i 1,5 WW

Koktail jogurtowo-owocowy

Jogurt naturalny bezcukrowy   150 g   (1 małe opakowanie)    0,5 WBT
Owoce sezonowe    100 g  (np. 3/4 szklanki malin)   1 WW
Otręby pszenne   10 g   (1 łyżka)    0,2 WW

Razem: ok. 0,5 WBT i 1,2 WW

PRZEKĄSKI niewymagające DOSTRZYKIWANIA INSULINY – gdy posiłek dostarcza mniej niż 1 WW

Sałatka z białej rzodkwi

50 g białej rzodkwi  1/5 sztuki
100 g pomidorów   1 sztuka
25 g papryki   ¼ sztuki
25 g jajka   ½ sztuki
Szczypiorek
Sos jogurtowy: 25 ml jogurtu naturalnego, 2,5 g majonezu light (½ łyżeczki), musztarda, sól, pieprz do smaku.

Razem: 0,6 WW i 0,8 WBT

Sałatka grecka

Ser typu feta   30 g
Pomidory   50 g
Ogórki  25 g
Oliwki   3 sztuki
Oliwa  ½ łyżeczki
Ocet winny    ¼ łyżeczki
Bazylia świeża

Razem: 1,5 WW i 0,9 WBT (1 porcja)

Ryba w galarecie 100 g  zawiera śladową ilość węglowodanów (warzywa w wywarze), ale w zależności od rodzaju ryby zmienna jest liczba WBT – im chudsza ryba, czyli mniej tłuszczu, tym mniej WBT. Zazwyczaj – wykorzystując chude gatunki ryb – taka porcja to ok. 1–1,5 WBT.

Każdy, kto stara się radzić sobie z cukrzycą, powinien mieć świadomość tego, że hipoglikemia może pojawić się praktycznie w najmniej spodziewanej sytuacji.
A im jesteśmy pewniejsi tego, że nas to nie dotyczy, tym gorzej. Pewność i poczucie bezpieczeństwa są ważne, ale muszą iść w parze ze zdrowym rozsądkiem i umiejętnością przewidywania niedocukrzenia oraz szybkiej reakcji i skutecznego wychodzenia
z tego stanu. Oby takich sytuacji było jak najmniej!

mgr inż. Katarzyna Kowalcze,
Specjalista ds. żywienia i dietetyki