POCZYTALNIA
4 Zdrowy układ moczowy
Leczenie bólu w polineuropatii
Niepokojące prognozy
5 Badania nad nowymi metodami leczenia
Siła połączenia witamin K2 i D3
6 Nagroda dla Clear Brain
Ćwiczenia fizyczne u pacjentów z neuropatią
Międzypokoleniowy wpływ otyłości na zdrowie
7 Sztuczna inteligencja w ochronie zdrowia
PERSPEKTYWY I ZBLIŻENIA
8 Nie zaniedbujmy szczepień ochronnych
DIABETYK POLECA
10 Leczenie mieszankami insulin a dieta
ROZWAŻANIA O CUKRZYCY
14 Wróg cukrzycy – słodkie i tłuste
18 Sojusz z lekarzem
POD LUPĄ
20 O poszukiwaniu szczepionki przeciw koronawirusom
22 Wzrok oczkiem w głowie
LEKARZ ODPOWIADA
25 Leczenie cukrzycy u seniorów
ABC INSULINOTERAPII
28 Powrót do terapii sprzed urlopu
ZDROWO ŻYWIENIOWO
30 Odchudzanie a węglowodany
32 Czarny bez dla zdrowia i urody
35 Przepisy kulinarne
WARTO WIEDZIEĆ
38 Lęk
BLIŻEJ NATURY
40 Niezłe ziółko… Jarząb pospolity
ZADBAJ O SIEBIE
42 Domowe zabiegi naturalne (cz. 2)
DIABETYK POLECA
Leczenie mieszankami insulin a dieta
Mieszanki insulinowe różnią się między sobą procentową zawartością poszczególnych składników. Cyfra przy nazwie oznacza zawartość insuliny krótkodziałającej i o pośrednim czasie działania.
Mieszankę podaje się zazwyczaj w dwóch wstrzyknięciach dziennie (przed śniadaniem i kolacją). Co niezwykle istotne dla sukcesu i bezpieczeństwa terapii, każdy z typów insulin zawartych w mieszance osiąga szczyt działania w innym czasie. Dlatego też jednorazowe podanie insuliny charakteryzuje się dwukrotnym wzrostem poziomu insuliny we krwi, czego nie wszyscy pacjenci są świadomi.
Pacjenci często używają określeń insulina „szybka” i „wolna” – to dobrze oddaje charakterystykę produktu. Insulina „szybka” jest odpowiedzialna za obniżenie stężenia glukozy we krwi po posiłku, „wolna” pokrywa zapotrzebowanie na insulinę w okresie niskiego poziomu glukozy, np. przed posiłkami. Każda z nich ma swój szczyt działania, zatem w tej terapii szczególnie istotne jest spożywanie posiłku przed każdym szczytem działania insuliny.
ROZWAŻANIA O CUKRZYCY
Wróg cukrzycy – słodkie i tłuste
Jeśli raz na jakiś czas ulegniemy pokusom podczas jakiś uroczystości czy świąt, nic bardzo złego się nie zdarzy. Potem możemy, a nawet powinniśmy, wrócić do codziennej rutyny. Bez względu na sytuacje, czy codzienne, czy okazjonalne, powinniśmy wykonywać pomiary glikemii i zwracać uwagę na ilość i skład posiłków. Cóż z tego, że będziemy świetnie dopasowywać dawki do węglowodanów w posiłkach, w związku z czym nasz poziom glukozy we krwi będzie prawidłowy, skoro pochłaniane przez nas tłuszcze będą odkładać się tu i ówdzie. A ich nadmiar gromadzi się wszędzie, w tej czy innej postaci. Nie tylko w ciele (brzuch, plecy, boczki, twarz itd.), powodując tycie, ale także w narządach wewnętrznych i naczyniach krwionośnych (cholesterol, triglicerydy).
Jeśli na co dzień raczej nie przejmujesz się cukrzycą i wynikami samokontroli, nie wykonujesz odpowiedniej liczby pomiarów, insulinę wstrzykujesz sobie „na oko”, to niezależnie jak jesz – zdrowo i zgodnie z zaleceniami lekarzy czy niezdrowo, tłusto i słodko – powinieneś liczyć się z poważnymi problemami zdrowotnymi. I nie mów: „po co mierzyć, skoro czuję się dobrze”. Można czuć się dobrze zarówno przy glikemii 100 mg/dl, jak i 200 mg/dl i więcej. Jednak dla naczyń krwionośnych i różnych narządów organizmu to duża różnica.
POD LUPĄ
O poszukiwaniu szczepionki przeciw koronawirusom
Na poziomie ogólnym, na naszym kontynencie działa Komisja ds. Zdrowia Unii Europejskiej, której przedstawiciele spodziewają się, że szczepionka będzie dostępna za 12–18 miesięcy. Podkreśla się, że ważne w tych poszukiwaniach jest zapewnienie szczepionki wysokiej jakości, bezpiecznej i skutecznej, a także zadbanie o sprawiedliwy dostęp do szczepionki wszystkich zainteresowanych krajów. Jednakże badania są jeszcze na dość wstępnym etapie i nikt nie jest w stanie dokładnie określić terminu powszechnej dostępności szczepionki.
Stosunkowo najwięcej optymizmu wykazują naukowcy z Oxford University w Wielkiej Brytanii, którymi kieruje prof. Sarah Gilbert. Dotychczas szczepionkę z Oxford Universiy testowało wstępnie około 300 osób, a planowane są dalsze testy na około 1100 osobach w różnym wieku. Mają to być osoby w średnim wieku oraz starsze, powyżej 70. roku życia, a także dzieci w wieku od 5 do 12 lat. Z dotychczasowych obserwacji wiadomo, że po podaniu szczepionki niektórzy pacjenci odczuwali bóle głowy oraz mieli gorączkę i obrzęk ramienia w miejscu wkłucia.
LEKARZ ODPOWIADA
Leczenie cukrzycy u seniorów
Pacjenci w wieku podeszłym są bardzo zróżnicowaną grupą – różnią się czasem trwania cukrzycy, różnym stopniem zaawansowania powikłań i sprawności umysłowej i fizycznej. Mają też różne choroby współistniejące i różny stopień wsparcia ze strony bliskich. Dlatego kryteria wyrównania cukrzycy mogą być złagodzone w zależności od stopnia ryzyka hipoglikemii, możliwości zapewnienia opieki i oceny relacji korzyści do ryzyka. Dlatego nie wprowadza się sztywnych celów terapeutycznych dla wszystkich, a raczej kładzie się nacisk na indywidualne podejście do pacjenta. Cel terapii określamy szerzej jako uzyskanie poprawy lub co najmniej zachowanie dotychczasowej jakości życia.
Pewną wskazówką są opinie ekspertów, którzy sugerują, że u pacjentów po 65. roku życia bez istotnych powikłań i chorób towarzyszących, można rozważyć wartość hemoglobiny glikowanej ≤ 7%. Natomiast w przypadku pacjentów w podeszłym wieku, z innymi obciążeniami ta docelowa wartość HbA1c może wynosić ≤ 8%.
BLIŻEJ NATURY
Niezłe ziółko… Jarząb pospolity
Ta niepozorna roślina o smacznych owocach ma cenne właściwości lecznicze. Przypisuje się jej działanie obniżające poziom glukozy we krwi, poprawiające wzrok i zmniejszające ilość wolnych rodników (rodniki te przyspieszają procesy starzenia i powodują rozwój wielu chorób).
Owoce jarzębiny mają działanie odkażające, odżywcze, przeciwcukrzycowe. Zapobiegają szkorbutowi. Dzięki dużej zawartości garbników działają ściągająco na błony śluzowe przewodu pokarmowego i łagodzą zaburzenia trawienia (nieżyt żołądka, dwunastnicy i jelita cienkiego, biegunki). Łagodzą podrażnienia wątroby, regulują przemianę materii. Dezynfekują drogi moczowe i działają moczopędne, dlatego stosuje się je pomocniczo w niektórych chorobach nerek (przy kamicy nerkowej i żółciowej). Zwiększają krzepliwość krwi. Ze względu na dużą ilość witamin C i P, owoce jarzębiny mogą być zalecane w profilaktycznym leczeniu arteriosklerozy i chorób nadciśnieniowych. Pomagają w stanach zapalnych żył kończyn dolnych i górnych oraz żylaków odbytu (hemoroidów).