Magazyn społeczno-medyczny – Diabetyk 08/2020

POCZYTALNIA

4 Zdrowy układ moczowy

Leczenie bólu w polineuropatii

Niepokojące prognozy

5 Badania nad nowymi metodami leczenia

Siła połączenia witamin K2 i D3

6 Nagroda dla Clear Brain

Ćwiczenia fizyczne u pacjentów z neuropatią

Międzypokoleniowy wpływ otyłości na zdrowie

7 Sztuczna inteligencja w ochronie zdrowia

PERSPEKTYWY I ZBLIŻENIA

8 Nie zaniedbujmy szczepień ochronnych

DIABETYK POLECA

10 Leczenie mieszankami insulin a dieta

ROZWAŻANIA O CUKRZYCY

14 Wróg cukrzycy – słodkie i tłuste

18 Sojusz z lekarzem

POD LUPĄ

20 O poszukiwaniu szczepionki przeciw koronawirusom

22 Wzrok oczkiem w głowie

LEKARZ ODPOWIADA

25 Leczenie cukrzycy u seniorów

ABC INSULINOTERAPII

28 Powrót do terapii sprzed urlopu

ZDROWO ŻYWIENIOWO

30 Odchudzanie a węglowodany

32 Czarny bez dla zdrowia i urody

35 Przepisy kulinarne

WARTO WIEDZIEĆ

38 Lęk

BLIŻEJ NATURY

40 Niezłe ziółko… Jarząb pospolity

ZADBAJ O SIEBIE

42 Domowe zabiegi naturalne (cz. 2)


DIABETYK POLECA

Leczenie mieszankami insulin a dieta

Mieszanki insulinowe różnią się między sobą procentową zawartością poszczególnych składników. Cyfra przy nazwie oznacza zawartość insuliny krótkodziałającej i o pośrednim czasie działania.

Mieszankę podaje się zazwyczaj w dwóch wstrzyknięciach dziennie (przed śniadaniem i kolacją). Co niezwykle istotne dla sukcesu i bezpieczeństwa terapii, każdy z typów insulin zawartych w mieszance osiąga szczyt działania w innym czasie. Dlatego też jednorazowe podanie insuliny charakteryzuje się dwukrotnym wzrostem poziomu insuliny we krwi, czego nie wszyscy pacjenci są świadomi.

Pacjenci często używają określeń insulina „szybka” i „wolna” – to dobrze oddaje charakterystykę produktu. Insulina „szybka” jest odpowiedzialna za obniżenie stężenia glukozy we krwi po posiłku, „wolna” pokrywa zapotrzebowanie na insulinę w okresie niskiego poziomu glukozy, np. przed posiłkami. Każda z nich ma swój szczyt działania, zatem w tej terapii szczególnie istotne jest spożywanie posiłku przed każdym szczytem działania insuliny.


ROZWAŻANIA O CUKRZYCY

Wróg cukrzycy – słodkie i tłuste

Jeśli raz na jakiś czas ulegniemy pokusom podczas jakiś uroczystości czy świąt, nic bardzo złego się nie zdarzy. Potem możemy, a nawet powinniśmy, wrócić do codziennej rutyny. Bez względu na sytuacje, czy codzienne, czy okazjonalne, powinniśmy wykonywać pomiary glikemii i zwracać uwagę na ilość i skład posiłków. Cóż z tego, że będziemy świetnie dopasowywać dawki do węglowodanów w posiłkach, w związku z czym nasz poziom glukozy we krwi będzie prawidłowy, skoro pochłaniane przez nas tłuszcze będą odkładać się tu i ówdzie. A ich nadmiar gromadzi się wszędzie, w tej czy innej postaci. Nie tylko w ciele (brzuch, plecy, boczki, twarz itd.), powodując tycie, ale także w narządach wewnętrznych i naczyniach krwionośnych (cholesterol, triglicerydy).

Jeśli na co dzień raczej nie przejmujesz się cukrzycą i wynikami samokontroli, nie wykonujesz odpowiedniej liczby pomiarów, insulinę wstrzykujesz sobie „na oko”, to niezależnie jak jesz – zdrowo i zgodnie z zaleceniami lekarzy czy niezdrowo, tłusto i słodko – powinieneś liczyć się z poważnymi problemami zdrowotnymi. I nie mów: „po co mierzyć, skoro czuję się dobrze”. Można czuć się dobrze zarówno przy glikemii 100 mg/dl, jak i 200 mg/dl i więcej. Jednak dla naczyń krwionośnych i różnych narządów organizmu to duża różnica.


POD LUPĄ

O poszukiwaniu szczepionki przeciw koronawirusom

Na poziomie ogólnym, na naszym kontynencie działa Komisja ds. Zdrowia Unii Europejskiej, której przedstawiciele spodziewają się, że szczepionka będzie dostępna za 12–18 miesięcy. Podkreśla się, że ważne w tych poszukiwaniach jest zapewnienie szczepionki wysokiej jakości, bezpiecznej i skutecznej, a także zadbanie o sprawiedliwy dostęp do szczepionki wszystkich zainteresowanych krajów. Jednakże badania są jeszcze na dość wstępnym etapie i nikt nie jest w stanie dokładnie określić terminu powszechnej dostępności szczepionki.

Stosunkowo najwięcej optymizmu wykazują naukowcy z Oxford University w Wielkiej Brytanii, którymi kieruje prof. Sarah Gilbert. Dotychczas szczepionkę z Oxford Universiy testowało wstępnie około 300 osób, a planowane są dalsze testy na około 1100 osobach w różnym wieku. Mają to być osoby w średnim wieku oraz starsze, powyżej 70. roku życia, a także dzieci w wieku od 5 do 12 lat. Z dotychczasowych obserwacji wiadomo, że po podaniu szczepionki niektórzy pacjenci odczuwali bóle głowy oraz mieli gorączkę i obrzęk ramienia w miejscu wkłucia.


LEKARZ ODPOWIADA

Leczenie cukrzycy u seniorów

Pacjenci w wieku podeszłym są bardzo zróżnicowaną grupą – różnią się czasem trwania cukrzycy, różnym stopniem zaawansowania powikłań i sprawności umysłowej i fizycznej. Mają też różne choroby współistniejące i różny stopień wsparcia ze strony bliskich. Dlatego kryteria wyrównania cukrzycy mogą być złagodzone w zależności od stopnia ryzyka hipoglikemii, możliwości zapewnienia opieki i oceny relacji korzyści do ryzyka. Dlatego nie wprowadza się sztywnych celów terapeutycznych dla wszystkich, a raczej kładzie się nacisk na indywidualne podejście do pacjenta. Cel terapii określamy szerzej jako uzyskanie poprawy lub co najmniej zachowanie dotychczasowej jakości życia.

Pewną wskazówką są opinie ekspertów, którzy sugerują, że u pacjentów po 65. roku życia bez istotnych powikłań i chorób towarzyszących, można rozważyć wartość hemoglobiny glikowanej ≤ 7%. Natomiast w przypadku pacjentów w podeszłym wieku, z innymi obciążeniami ta docelowa wartość HbA1c może wynosić ≤ 8%.


BLIŻEJ NATURY

Niezłe ziółko… Jarząb pospolity

Ta niepozorna roślina o smacznych owocach ma cenne właściwości lecznicze. Przypisuje się jej działanie obniżające poziom glukozy we krwi, poprawiające wzrok i zmniejszające ilość wolnych rodników (rodniki te przyspieszają procesy starzenia i powodują rozwój wielu chorób).

Owoce jarzębiny mają działanie odkażające, odżywcze, przeciwcukrzycowe. Zapobiegają szkorbutowi. Dzięki dużej zawartości garbników działają ściągająco na błony śluzowe przewodu pokarmowego i łagodzą zaburzenia trawienia (nieżyt żołądka, dwunastnicy i jelita cienkiego, biegunki). Łagodzą podrażnienia wątroby, regulują przemianę materii. Dezynfekują drogi moczowe i działają moczopędne, dlatego stosuje się je pomocniczo w niektórych chorobach nerek (przy kamicy nerkowej i żółciowej). Zwiększają krzepliwość krwi. Ze względu na dużą ilość witamin C i P, owoce jarzębiny mogą być zalecane w profilaktycznym leczeniu arteriosklerozy i chorób nadciśnieniowych. Pomagają w stanach zapalnych żył kończyn dolnych i górnych oraz żylaków odbytu (hemoroidów).

Magazyn społeczno-medyczny

Diabetyk

Zachęcamy do zapoznania się z poprzednimi numerami naszego miesięcznika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Skip to content