Walentynki i glikemia

Wśród produktów rzekomo posiadających moc „podgrzewania” miłosnej temperatury i wzniecania apetytu na miłość – afrodyzjaków – znajduje się sporo takich, które można polecić osobom z cukrzycą. Jednak są też takie (smaczne niestety), które znacząco podwyższają poziom glukozy.

Jeśli chcemy przygotować romantyczną kolację bez uszczerbku dla glikemii po jedzeniu, wypróbujmy potrawy z „bezpiecznymi” produktami, zdrowe i łatwostrawne, lekko pikantne w smaku i zawierające składniki, które rozszerzają naczynia krwionośne (co zwiększa przepływ krwi, a więc i ukrwienie).

Całkiem dużo produktów zaliczanych do afrodyzjaków to po prostu produkty zdrowe, pełne cennych dla organizmu substancji, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i siły witalne. Wówczas ich pozytywny wpływ na libido to właściwie „skutek uboczny” –  uboczny, ale jakże przyjemny i pożądany w relacjach intymnych. Warto więc wiedzieć, jakich produktów używać do „magicznych dań”, w jaki sposób wpływają one na organizm, a przede wszystkim, czy da się połączyć smaczne, „magiczne”, erotyczne ze zdrowe, prawidłowe (w kontekście poziomu glukozy), „cukrzycowe”? – i o tym wszystkim porozmawiamy podczas audycji z dr inż. Katarzyną Kowalcze, specjalistką ds. żywienia i dietetyki. Podamy przepisy na pyszne dania, szybkie do wykonania, zdrowe i walentynkowe, a więc słuchając nas miejcie pod ręką coś do notowania.