Kulinarne pułapki świętowania

Święta bywają okresem podejmowania trudnych dietetycznych wyzwań (np. unikania mazurków) i próbą charakteru w przezwyciężaniu niechęci do samokontroli cukrzycy. Już samo ułożenie wielkanocnego menu oraz zaplanowanie listy zakupów może przysporzyć sporych kłopotów. Trudno bowiem bezboleśnie połączyć polską tradycję, możliwości finansowe, duży apetyt i – mocno uśpiony w tych dniach – zdrowy rozsądek. Niewątpliwie jednak połączenie tych wszystkich elementów pomoże zachować prawidłowe glikemie i dobre samopoczucie.

Zapraszamy do wysłuchania audycji:

Niektórym zapewne uda się dotrzymać wielkopostnych postanowień i na przykład wyeliminować z jadłospisu słodycze czy alkohol. Jednak dla wielu osób nadchodzące święta mogą stać się pokusą nie do opanowania. Dlatego podczas audycji powiemy między innymi o tym, jak uniknąć kulinarnych pułapek i  przygotować świąteczne potrawy, aby nie podwyższały zbytnio poziomu glukozy.

O praktyczne wskazówki i fachowe porady poprosiliśmy mgr inż. Katarzynę Kowalcze (specjalistkę ds. żywienia i dietetyki), którą będziemy gościć w studiu radia WNET.