Diabetyk | Terapia

JAK DOSTOSOWYWAĆ DAWKI INSULINY?

Konieczność zmiany dawek insuliny – podyktowana różnymi sytuacjami – wielu diabetykom (szczególnie tym z krótszym stażem choroby) przysparza sporo trudności. Często zastanawiają się, m.in.: które dawki insuliny korygować w pierwszej kolejności, o ile je zmniejszać lub zwiększać, kiedy i jak często można dokonywać korekty itd.?

Jak dostosowywać dawki insuliny? Diabetyk.pl, insulina, cukrzyca, dawka, glikemia, życie z cukrzycą, insulinoterapia, hipoglikemia, stężenie glukozy, cukier

Podpowiedzi dotyczące zmieniania dawek insuliny w zależności od różnych okoliczności znajdują się w niniejszym tekście. Wykorzystano w nim fragmenty książki Ragnara Hanasa „Cukrzyca typu 1 u dzieci, młodzieży i dorosłych”, które zostały dobrane i minimalnie zmienione pod kątem publikacji prasowej.
Zawsze pamiętajmy, aby w razie pojawienia się jakiś problemów lub wątpliwości zwrócić się o pomoc do lekarza prowadzącego. Poniższe wskazówki nie stanowią bowiem profesjonalnej porady medycznej, która mogła by być uniwersalna dla wszystkich pacjentów. W leczeniu cukrzycy każdą problematyczną sytuację rozpatruje się indywidualnie, toteż indywidualnie należy ją konsultować ze swoim lekarzem.

Różne sposoby dopasowania dawek insuliny
Istnieje wiele sposobów dostosowywania dawek insuliny. Zapytaj swojego lekarza, która z metod jest najbardziej odpowiednia dla ciebie.
Stałe dawki insuliny
W tym systemie spożywa się posiłki i przekąski o takiej samej porze dnia. W jadłospisie kładzie się nacisk na identyczną zawartość węglowodanów w danym posiłku każdego dnia. Konwencjonalna insulinoterapia zazwyczaj opiera się właśnie na takich założeniach.
Zmienne dawki insuliny, ale bez liczenia gramów węglowodanów
Insulinę podaje się do każdego posiłku, a wielkość dawki zależy od zawartości węglowodanów (oraz białek i tłuszczów). Nie trzeba jednak dokładnie liczyć gramów węglowodanów (oraz białek i tłuszczów) w każdym posiłku.
Liczenie gramów węglowodanów dla ustalenia dawki insuliny
W tej metodzie należy ustalić liczbę węglowodanów w każdym posiłku i skorzystać ze współczynnika insulinowo-węglowodanowego, aby obliczyć wielkość dawki. Dawka korygująca przy zbyt dużym lub małym stężeniu glukozy we krwi jest obliczana przy użyciu współczynnika korekcji.