Diabetyk | Styl Życia

ZDROWY I URODZIWY GINGER

Uroda samego korzenia imbiru to sprawa mocno kontrowersyjna. Chyba mało jest przypraw, których wygląd byłyby tak mało „reprezentacyjny”. Z drugiej strony mało która przyprawa ma tak wszechstronne, dobroczynne oddziaływanie na zdrowie i urodę. Z czystym sumieniem można powiedzieć, że jest to wpływ odwrotnie proporcjonalny do niepozornego wyglądu imbiru.

Lista prozdrowotnych działań imbiru jest długa. Jego właściwości od wieków wykorzystują Azjaci. Oczywiście to nie przypadek, i nie wynika on jedynie z upodobania do charakterystycznego ostrego smaku. Kuchnia Wschodu, w dużo większej mierze niż ta zachodnia, stawia sobie za zadanie nie tylko odżywiać, lecz także leczyć i pielęgnować. Imbir jest tego najlepszym przykładem.

odżywianie, ginger, zdrowe odżywianie, odżywianie w cukrzycy, diatetyk.pl, dieta, odżywianie

ŁAGODZĄCA OGNISTOŚĆ
Imbir ułatwia trawienie, pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, wzmacnia apetyt. Likwiduje mdłości i wzdęcia. Jest używany jako lek w chorobie lokomocyjnej. Ci, którzy go wypróbowali, zapewniają, że w takich sytuacjach działa lepiej niż cokolwiek innego. Co równie ważne, nie powoduje skutków ubocznych w postaci otępienia i senności.
Imbirem powinni zainteresować się wszyscy, którzy zmagają się z hipertriglicerydemią. Przeciwdziała zlepianiu się płytek krwi, dlatego właśnie polecany jest osobom z podwyższonym stężeniem cholesterolu. Ponadto ma właściwości podobne do aspiryny – rozrzedza krew, zapobiega powstawaniu zakrzepów.
Imbir bogaty jest w substancje przeciwzapalne – leczy bóle stawów, wchodzi w skład maści i plastrów rozgrzewających. Jego właściwości przeciwzapalne można wykorzystać w sytuacji obolałych, nadwyrężonych mięśni, np. po zbyt forsownym wysiłku fizycznym. Zamiast maści rozgrzewających, można zafundować sobie masaż oliwką z olejkiem imbirowym. Działa równie skutecznie. Rozgrzewające właściwości to też antidotum na przeziębienia.