Diabetyk | co można jeść?

POMIDORY

Podobnie jak płatki owsiane można nazwać dietetyczną gwiazdą wśród produktów zbożowych, tak pomidory można nazwać dietetyczną gwiazdą wśród warzyw. Są one polecane wszystkim, a szczególnie osobom z cukrzycą.
Pomidory dostarczają bardzo mało kalorii. 100 g pomidorów to jedynie 15 kcal, czyli jeden średni pomidor (ważący 150 g) wzbogaca naszą dietę tylko o 23 kcal, o 4 g węglowodanów przyswajalnych, czyli o 0,4 wymiennika węglowodanowego (WW). Pomidory są więc wymarzonym warzywem dla osób z cukrzycą zwłaszcza tych, którym lekarz zaleca zmniejszenie masy ciała.

Cukrzyca odzywianie - diabetyk.pl, cukrzyca, diabetyk, dieta, odzywianie

Pomidory zawierają minimalne ilości białka i tłuszczu, ale są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają one najwięcej spośród wszystkich produktów spożywczych – likopenu (czerwonego barwnika), który należy do rodziny karotenoidów. Znajduje się on także m.in. w papryce i czerwonych grejpfrutach, ale w pomidorach jest go najwięcej. Lekarze zalecają, aby codziennie przynajmniej w jednym posiłku znajdowało się warzywo lub owoc bogate w likopen. Likopen zmniejsza ryzyko rozwoju wielu typów nowotworów. W likopen bogate są także wszelkie przetwory z pomidorów np. koncentrat pomidorowy i sok.