Diabetyk | Odżywianie

OLEJE ZAMIAST INNYCH TŁUSZCZÓW

Oleje roślinne zdobyły światową sławę dzięki wynikom Badania Siedmiu Krajów (Seven Countries Study). Zostało ono przeprowadzone w latach 1958 – 1964 i obejmowało prawie 13 tys. mężczyzn z 16 populacji w siedmiu krajach (Finlandii, USA, Holandii, Włoszech, Grecji, byłej Jugosławii i Japonii).

Dieta diabetyka, diabetyk.pl - cukrzyca, olej, cukrzyca typu 1, cukrzyca typu 2, dieta diabetyka, odzywianieOleje roślinne są zdrowe, ponieważ w porównaniu z tłuszczami zwierzęcymi zawierają znacznie więcej nienasyconych i dużo mniej nasyconych kwasów tłuszczowych.

Do badania wybrano tylko mężczyzn mających 40-59 lat, ponieważ w owym czasie, w bogatych krajach Europy Zachodniej i Stanach Zjednoczonych występowało zjawisko „nadumieralności” mężczyzn w tym właśnie wieku. Bardzo często chorowali i umierali z powodu schorzeń układu sercowo-naczyniowego i zawału serca. Postanowiono więc sprawdzić, jaka dieta chroni przed tymi chorobami lub przynajmniej zmniejsza ryzyko ich wystąpienia. Badanie Siedmiu Krajów było więc poszukiwaniem „diety chroniącej serce”.

PÓŁNOC – POŁUDNIE

W Badaniu Siedmiu Krajów zaobserwowano, że ludzie mieszkający w krajach basenu Morza Śródziemnego żyją dłużej i znacznie rzadziej występują u nich choroby układu sercowo-naczyniowego w porównaniu do mieszkańców Holandii, Finlandii czy Stanów Zjednoczonych. Badanie ujawniło, że te różnice wynikają z odmiennego sposobu odżywiania.

Okazało się, że wysokie spożycie tłuszczów zwierzęcych koreluje dodatnio z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi i ze zwiększoną umieralnością z powodu zawału serca. Odnosiło się to głównie do Finlandii, Stanów Zjednoczonych i Holandii. Z kolei Grecy i Włosi, którzy wybierali oliwę z oliwek zamiast tłuszczów zwierzęcych, rzadko zapadali na chorobę niedokrwienną i zawały serca.

Również w Japonii, gdzie spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych było bardzo małe, zaś kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzących z ryb – duże, zawały serca występowały bardzo rzadko.

W ten sposób ukształtował się pogląd, że dobrą metodą profilaktyki choroby niedokrwiennej i zawałów serca jest ograniczenie spożycia tłuszczów zwierzęcych i zastąpienie ich olejami roślinnymi.