Diabetyk | Odżywanie

WĘGLOWODANY – WRÓG CZY PRZYJACIEL?

Żywienie diabetyków to zagadnienie, które generuje wiele sprzecznych opinii, w szczególności dotyczących węglowodanów. Wiadomo, że jako podstawowe źródło energii odgrywają one bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu organizmu. Ciągle jednak brak jednoznacznej odpowiedzi, ile owych „węgli” tak naprawdę powinno znaleźć się w codziennej diecie diabetyka.

Zagadnienie to podzieliło lekarzy, dietetyków, naukowców i samych chorych. Część diabetyków przyznaje, że ograniczenie ilości węglowodanów sprzyja utrzymaniu właściwego poziomu glukozy we krwi. Inni bagatelizują tę zależność i skłaniają się ku stwierdzeniu, że diabetycy powinni mieć takie same prawa jak inni, także w kwestii ilości i jakości spożywanych węglowodanów. Kto ma rację?

Diabetyk.pl, cukrzyca, węglowodany, cukrzyca i węglowodany, dieta, odżywianie, cukrzyca typu 1, cukrzyca typu 2, moja cukrzyca, życie z cukrzycą, dobre węglowodany, zdrowe żywienie

Złoty środek
Każdy kto zaczyna terapię cukrzycy, prędzej czy późnej spotyka się z określeniem „dieta cukrzycowa”, które budzi wiele negatywnych skojarzeń – nikt nie lubi słowa dieta, tym bardziej jeśli ma ona być bezterminowa. Przyglądając się zagadnieniu bardziej szczegółowo, widzimy, że „nie taki diabeł straszny” – obecnie diabetykom zaleca się zbilansowany sposób odżywiania, uwzględniający chude mięsa oraz produkty nabiałowe, produkty z pełnego przemiału, dobre tłuszcze, owoce i warzywa. Można powiedzieć, że żywienie diabetyka to przykład zdrowej diety, jakiej powinny przestrzegać także osoby zdrowe. Zgodnie z takim podejściem – propagowanym zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i w Europie Zachodniej – węglowodany mają swoją ugruntowaną pozycję w menu osób z cukrzycą. Nie jest to pozycja hegemona – diabetykom rekomendowana jest dieta o średniej podaży węglowodanów. Oczywiście, obok ilości ważna jest także ich jakość, np. zaleca się, aby produkty zbożowe pochodziły z mąki z pełnego przemiału, a nie z ziaren rafinowanych – pozbawionych witamin oraz minerałów.