PLANOWANIE POSIŁKÓW

Zdrowe odżywianie w przypadku cukrzycy wymaga praktyki i planowania. Najważniejsze jest odpowiednie zbilansowanie posiłków spożywanych w ciągu dnia oraz dostosowanie ich do potrzeb swojego organizmu i wymogów terapii. Warto przy tym pamiętać, że dobrze przemyślany plan posiłków, ich właściwa kaloryczność i wartość odżywcza oraz odpowiednia zawartość w nich węglowodanów pomagają utrzymać prawidłową glikemię i masę ciała.

  • Wzorcowe żywienie diabetyka
  • Indeks glikemiczny
  • Wymienniki – WW, WBT
  • Przyrządzanie potraw

  ARTYKUŁY  

  • OWOCOWA WIOSNA. W oczekiwaniu na pojawienie się świeżych owoców warto sięgnąć po owoce mrożone, zwłaszcza wczesną wiosną, gdy nasz jadłospis jest mniej barwny i mało urozmaicony. Owoce, nawet mrożone, są doskonałym źródłem flawonoidów…
  • ŻYCIE W RYTMIE FIT – Liczenie wymienników węglowodanowych w poszczególnych posiłkach jest bardzo cenną umiejętnością,  ale węglowodany to tylko połowa sukcesu w terapii.Dosłownie połowa, gdyż wartość energetyczna tej grupy produktów powinna stanowić około 50%…
  • OBLICZAMY INDEKS DIETY. Im wyższy ładunek glikemiczny danego produktu, tym większy po jego spożyciu wzrost stężenia glukozy. Przydatność wiedzy o ładunku glikemicznym produktów w planowaniu diety opiera się na założeniu, że te o wysokim IG spożywane w małych ilościach dają taki sam efekt w wyrzucie insuliny, jak te o niskim IG spożywane w dużych ilościach.
  • DIETA ZINDEKSOWANA – W świetle obecnej wiedzy dieta osób z cukrzycą powinna być oparta wyłącznie o zasady zdrowego żywienia, czyli analogicznie, jak w przypadku osób zdrowych. Warto jednak zwrócić szczególną uwagę na pewne jej…

Tagi: diabetyk, diabetyk.pl, cukrzyca, cukrzyca typu 1, cukrzyca typu 2, cukrzcya odżywianie, diabetyk dieta przepisy, cukrzyca dieta, diabetyk dieta, diabetyk przepisy