Diabetyk | Odżywianie

WIĘCEJ NIŻ KALORIE

Organizm ludzki ma wyjątkową umiejętność funkcjonowania na różnym „paliwie” – białku, tłuszczach i węglowodanach. Cecha ta pozwoliła na przetrwanie gatunku w czasach, kiedy zdobycie pokarmu było rzeczą trudną i nieprzewidywalną. Dzisiaj, kiedy pożywienie jest relatywnie tanie i ogólnodostępne (patrząc na epidemię nadwagi i otyłości można nawet zaryzykować stwierdzenie, że dostępne w zbyt dużej ilości), sami decydujemy, co trafia na nasze talerze.

kalorie, diabetyk.pl, kalorie, kaloria, cukrzyca, dieta, odżywianie, kalorie i dieta, zdrowe kalorie

Zrozumienie, jakie znaczenie dla naszego zdrowia mają poszczególne składniki pokarmowe, pozwoli nam na bardziej świadomy wybór tego, co znajduje się w naszym menu.
Trawienie pokarmów zaczyna się już w jamie ustnej pod wpływem enzymów trawiennych, znajdujących się w ślinie. Rozpoczyna się seria reakcji chemicznych, dzięki którym pokarm przekształcany jest w substancje wykorzystywane potem do podtrzymania procesów życiowych. Jeżeli organizmowi dostarczane są białka, tłuszcze i węglowodany, wówczas tłuszcze i węglowodany posłużą jako materiał energetyczny, białko natomiast – jako materiał budulcowy. To podstawowa, choć nie jedyna rola tych substancji odżywczych.

Białka odgrywają rolę we wszystkich procesach biologicznych. Dostarczone organizmowi z pożywieniem białko jest rozbijane na mniejsze cząsteczki nazywane aminokwasami, które są następnie wykorzystywane do budowy nowych białek, pełniących określone funkcje, jak np. przyspieszanie reakcji chemicznych (pod wpływem enzymów, które też są białkami), przekazywanie impulsów nerwowych (białka receptorowe), transport cząsteczek i jonów, funkcje immunologiczne. W przypadku diety o bardzo małej podaży węglowodanów białka mogą także stanowić materiał energetyczny.