Diabetyk | Odżywianie

ŚWIĄTECZNE DYLEMATY KULINARNE

Ostatnie dni roku to dla wielu osób czas na podsumowania, swoiste „bilansowanie” wydarzeń całorocznych. Warto, aby to był także czas na dokonanie takiego podsumowania w kontekście własnego leczenia cukrzycy, swoich wzlotów i upadków, wyciągnięcia wniosków ze wszystkich trudnych dla glikemii sytuacji. Oby jak najwięcej było sytuacji in plus.

Odżywianie, diabetyk.pl, przepisy kulinarne, przepisy, zdrowe odżywianie, żywienie, odzywianie, gotowanie

Nim zaczniemy bilansować własne dokonania i porażki (przede wszystkim te dietetyczne), mam nieco inną propozycję na tę magiczną końcówkę roku. Chciałabym, by choć na chwilkę Pan i Pani zwolnili, zatrzymali się w tym codziennym zabieganiu, by nie przegapili Państwo tego, co w grudniu dla każdego z nas może być najcenniejsze, niepowtarzalne, absolutnie niezwykłe. Byśmy należycie przeżyli czas Świąt Bożego Narodzenia, każdy po swojemu, tak jak lubi – w każdym tego słowa znaczeniu. Duchowym, towarzyskim, ale także dietetyczno- kulinarnym, z dobrą glikemią, która warunkować będzie doskonałe świąteczne samopoczucie.

ŚWIĄTECZNY BILANS KULINARNY

Muszę szczerze przyznać, że okres świąteczno-noworoczny dla mnie, dietetyka z długim stażem zawodowym, jest nie mniej trudny niż dla moich pacjentów, którzy próbują za wszelka cenę unikać w tych dniach wizyty w Poradni Dietetycznej. W tym niezwykłym czasie traktuję pacjentów zazwyczaj dość liberalnie, ale z zachowaniem zdrowego rozsądku i indywidualnie. Jest to czas na swoisty dietetyczny luz przy stole, ale w pełni kontrolowany przez dietetyka. Żaden bowiem czas w roku nie zwalnia diabetyka, który jest ze swoją cukrzycą przez 365 dni w roku, od odpowiedzialności za swoje glikemie, za swoje zdrowie. Nikt z personelu medycznego, czy to będzie dietetyk, edukator, lekarz czy też pielęgniarka diabetologiczna, nie zna pacjenta tak dokładnie jak on sam.