Diabetyk | Odżywanie

OGRANICZAJ TŁUSZCZE!

Tłuszcz jest najbardziej kalorycznym składnikiem diety. Dlatego w diecie osoby z cukrzycą i z nadwagą, której lekarz zalecił schudnięcie, szczególnego znaczenia nabiera zmniejszenie spożycia wszelkiego tłuszczu i tłustych produktów. Ograniczając tłuszcz, najłatwiej bowiem zmniejszyć kaloryczność diety.

Najlepiej, aby lekarz lub dietetyczka indywidualnie określili dla każdego pacjenta ilość tłuszczu, która może być zawarta w codziennej diecie. Nie oznacza to jednak, że trzeba z niego całkowicie zrezygnować. Ważne jest, aby tę małą ilość tłuszczu, która znajduje się w diecie odchudzającej, stanowiły zdrowe tłuszcze o najwyższej wartości odżywczej.

odżywianie, cukrzyca odżywianie, cukrzyca, odżywianie diabetyk, dieta, zdrowe odżywianie, żywienie, zdrowe żywienie, zdrowe odżywianie

W diecie osoby z cukrzycą najlepiej stosować oleje roślinne (najlepiej rzepakowy) lub oliwę z oliwek oraz margaryny miękkie. Pieczywa nie powinno się smarować, ale jeśli ktoś tak lubi, najlepiej niech używa margaryn miękkich, czyli takich, które są pakowane w kubeczki i łatwo się rozsmarowują po wyjęciu z lodówki. Margaryny twarde, które po wyjęciu z lodówki trudno się rozsmarowują, zawierają więcej nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT) niż margaryny miękkie. Ponadto zawierają izomery trans, niekorzystnie wpływające na stan zdrowia.

Nasycone kwasy tłuszczowe (NKT) i izomery trans są składnikami diety, które w największym stopniu zwiększają stężenie cholesterolu we krwi i tym samym zwiększają ryzyko rozwoju miażdżycy. Diabetycy są zagrożeni miażdżycą 3–4 razy bardziej niż osoby bez cukrzycy, dlatego powinni ograniczyć w swojej diecie spożywanie produktów zawierających izomery trans do jak najmniejszej ilości, zaś nasyconych kwasów tłuszczowych do poniżej 7% kaloryczności diety.

Dlaczego zaleca się ograniczenie spożycia izomerów trans?

  • izomery trans powodują jeszcze większy wzrost stężenia cholesterolu LDL niż nasycone kwasy tłuszczowe,
  • izomery trans powodują zmniejszenie stężenia cholesterolu HDL.