Diabetyk | Odżywanie

CZY DIETA NAPRAWDĘ JEST WAŻNA?

Znalezienie trafnej odpowiedzi na to prowokacyjnie postawione pytanie dla niektórych będzie zadaniem bardzo prostym, dla innych zaś niestety trudniejszym. Tymczasem dietoterapia, niezależnie od typu cukrzycy i sposobu jej leczenia, powinna stanowić elementarną część procesu leczniczego.

Diabetyk.pl, cukrzyca, dieta, życie z cukrzycą, odżywianie, zdrowe żywienie, cukrzyca i dieta, cukrzyca typu 1, cukrzyca typu 2, dieta cukrzycowa, moja cukrzyca

„PROSZĘ UŁOŻYĆ MI JAKĄŚ DIETĘ…”

To lakoniczne zdanie wypowiedziane przez diabetyka oczekującego natychmiastowej „recepty” dietetycznej nie jest takie łatwe w realizacji, jakby się mogło wydawać. Wynika to z faktu, iż przez dietę w leczeniu cukrzycy rozumie się działania wieloczynnikowe. Nie od dziś znane jest stwierdzenie, że „prawidłowo zbilansowana dieta jest lekiem, którego nie zastąpi żaden inny, sama zaś może zastępować wiele leków”. To sformułowanie ogólne dotyczące zasad zachowania zdrowia niezwykle trafnie brzmi w kontekście leczenia cukrzycy.

W świetle aktualnej wiedzy zaleca się, by odżywianie osób z cukrzycą było oparte na zasadach racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Jedyna konieczna modyfikacja polega na sprecyzowaniu preferencji i ograniczeń dotyczących spożycia węglowodanów, białek i tłuszczów – dietę powinno się ustalać indywidualnie dla każdego pacjenta.

Dietoterapia w leczeniu cukrzycy odgrywa zasadniczą rolę, ale nie wymaga się, aby diabetycy odżywiali się w jakiś szczególny sposób. Jednak – jak pokazuje praktyka – pacjenci nie przestrzegają nawet elementarnych zasad racjonalnego żywienia. W związku z tym planowanie i realizowanie prawidłowej diety nastręcza wiele problemów.

ZASADA 7 U

Charakter diety dla osób z cukrzycą, prof. dr hab. Stanisław Berger (SGGW, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji) określił za pomocą „zasady 7 U” :

  1. Urozmaicenie – każda grupa żywności możliwie w każdym posiłku.
  2. Umiarkowanie – jedzenie według potrzeb i utrzymanie optymalnej masy ciała.
  3. Uregulowanie – stała częstotliwość, wielkość i jakość posiłków.
  4. Umiejętność przyrządzania potraw – gwarantuje zachowanie wartości odżywczej   surowców i zapewnienie ich jakości sensorycznej.
  5. Unikanie – nadmiaru: tłuszczu, cukru, soli, alkoholu.
  6. Uprawianie – sportu, systematyczne ćwiczenia, spacery.

Ostatnia siódma zasada prof. S. Bergera z grupy słynnych „U” mówi:

Uśmiechnij się – z uśmiechem łatwiej żyć!