Diabetyk | Odżywanie

WALORY OLEJU LNIANEGO

Olej lniany jest bardzo bogatym źródłem kwasu alfa-linolenowego z rodziny omega-3, który ma dobroczynny wpływ na układ krążenia (obniża zawartość cholesterolu i triglicerydów we krwi), ponadto zapobiega zlepianiu się płytek krwi, czyli działa przeciwzakrzepowo. To ważna informacja dla diabetyków, u których ryzyko chorób serca jest większe niż u osób bez cukrzycy.

Walory oleju lnianego - diabetyk.pl, żywienie, dieta, zdrowie, cukrzyca, odżywianie, omega 3, olej lniany, triglicerydy, właściwości oleju, len, diabetyk

Podstawowym kwasem tłuszczowym z rodziny omega-3 jest kwas alfa-linolenowy. Jest on prekursorem innych kwasów tłuszczowych omega-3, o dłuższych łańcuchach i większej liczbie wiązań kwasów nienasyconych niezbędnych dla zdrowia.

Niestety zawartość kwasu alfa linolenowego (C18:3) w produktach spożywczych jest niewielka. Powszechnie stosowane w diecie oleje (słonecznikowy, sojowy, rzepakowy, oliwa) zawierają jedynie niewielkie ilości tego kwasu, ale są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i kwasy jednonienasycone (tab. 1).

Z tego względu współczesna dieta praktycznie nie dostarcza kwasów tłuszczowych omega-3, obfituje zaś w kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone z rodziny omega-6. Taki stan zaburza właściwy metabolizm i wpływa niekorzystnie na zdrowie. Jest przyczyną otyłości i skłonności do stanów zapalnych oraz zwiększa utlenianie cholesterolu. W konsekwencji takiej diety wzrasta ryzyko wystąpienia chorób serca i obniża się odporność immunologiczna organizmu.

Produkcja żywności o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 jest kosztowna, gdyż kwasy te występują w przyrodzie stosunkowo rzadko. Unikalny pod względem ilości zawartego kwasu alfa-linolenowego jest olej lniany.