Diabetyk | Odżywianie

MIĘSO CZERWONE

Mięsa czerwone, czyli wieprzowina i wołowina, to ulubione produkty żywnościowe Polaków. Spróbujmy się więc przyjrzeć wartościom odżywczym tych produktów – zwłaszcza wieprzowinie, która praktycznie codziennie gości na polskim stole, jeśli nie pod postacią kotleta czy klopsa, to z pewnością jako wędlina na kanapkach. Jesteśmy narodem, który obok Chińczyków spożywa najwięcej wieprzowiny na świecie.

mięso czerwone - diabetyk.pl, cukrzyca typu 1, cukrzyca typu 2, moja cukrzyca, odzywianie, dieta, mięso, cukrzyca

Zacznijmy od plusów…

Zarówno wieprzowina, jak i wołowina są bogatym źródłem wysokowartościowego białka – zawierają aminokwasy endogenne (tzn. takie, które nasz organizm jest w stanie wyprodukować sam) i egzogenne – które muszą być dostarczane z pożywieniem. Białko jest niezbędnym budulcem wszystkich komórek organizmu, a także składnikiem wielu hormonów i enzymów. Bez niego nie ma ani wzrostu, ani odnowy komórek. Niezwykle cenne w czerwonym mięsie są także witaminy z grupy B – szczególnie tiamina (witamina B1), kobalamina (witamina B12), żelazo, cynk i selen. Witamina B1 niezbędna jest w procesach metabolicznych, które przetwarzają węglowodany i tłuszcze w energię, warunkuje prawidłowe działanie układu nerwowego, pokarmowego i serca. Witamina B12, której niedobór występuje przede wszystkim w przypadku źle zbilansowanej diety wegetariańskiej i wegańskiej, warunkuje prawidłową produkcję krwinek czerwonych i działanie układu nerwowego. Cynk i selen to dwa pierwiastki niezwykle istotne dla funkcji układu odpornościowego, sprawnego działania białych krwinek, a także wspomagające funkcje układu rozrodczego i płodność. Żelazo to jeden z najważniejszych mikroelementów naszego metabolizmu, jest składnikiem hemoglobiny, białka transportującego tlen w krwinkach czerwonych. Bogatsza w ten pierwiastek jest wołowina (w porównaniu z wieprzowiną).