Diabetyk | Odżywianie

OBLICZAMY INDEKS DIETY

Im wyższy ładunek glikemiczny danego produktu, tym większy po jego spożyciu wzrost stężenia glukozy. Przydatność wiedzy o ładunku glikemicznym produktów w planowaniu diety opiera się na założeniu, że te o wysokim IG spożywane w małych ilościach dają taki sam efekt w wyrzucie insuliny, jak te o niskim IG spożywane w dużych ilościach.

Choć jest coraz więcej dowodów na to, że dieta o niskim IG/ŁG korzystnie wpływa na wskaźniki lipidowe, glikemię, insulinemię oraz może odgrywać istotną rolę w walce z otyłością, to towarzystwa diabetologiczne poszczególnych państw dotychczas nie wypracowały wspólnego stanowiska w tej sprawie.

Cukrzyca dieta, diabetyk.pl - cukrzyca typu 1, cukrzyca typu 2, moja cukrzyca, dieta, odzywianie

MYLĄCY TERMIN „DIETA CUKRZYCOWA”

Osoby chore na cukrzycę często słyszą od lekarza prowadzącego: „Proszę stosować dietę cukrzycową”. To lakoniczne stwierdzenie odwołuje się do rozległej wiedzy dotyczącej zasad zdrowego odżywiania. Sposób żywienia diabetyków odpowiada bowiem wszystkim zasadom racjonalnej zdrowej diety. Nie ma czegoś takiego jak specjalna dieta cukrzycowa – to po prostu dieta zdrowego człowieka (pod warunkiem, że odżywia się on zdrowo!). Wielu diabetyków za taką dietę uważa wyrzeczenie się picia słodkiej herbaty czy odejście od nawyku jedzenia tłustego czy smażonego mięsa. Jednak jest to zbyt wąskie ujęcie problemu zdrowej diety, choć niewątpliwie połączone z pewnym poświęceniem i krokiem „w dobrą stronę”.

Dieta powinna być jednym ze sposobów wyrównania metabolicznego cukrzycy, tzn. normalizacji stężeń glukozy we krwi i wartości ciśnienia tętniczego, uzyskanie pożądanych i rekomendowanych przez towarzystwa diabetologiczne wartości stężeń lipidów w surowicy, a także uzyskania i utrzymania należnej masy ciała.