Diabetyk | cukrzyca typu 1

JAK UZYSKAĆ PRAWIDŁOWĄ GLIKEMIĘ?

Insulina nazywana jest hormonem życia, gdyż zabezpiecza komórki w materiał energetyczny: podstawowy – glukozę oraz rezerwowy – tłuszcz. W zdrowym organizmie wytwarzana jest przez trzustkowe komórki beta i wydzielana bezpośrednio do krwi. Wielkość tej produkcji zależy od napływów glukozy i innych metabolitów pokarmowych.

ART_jupg_17

Insulina pozwala dodatkowo na budowanie tkanek i wzrastanie organizmu. Dlatego też rytm wydzielania tego hormonu jest ściśle związany z rytmem posiłków. Źródłem glukozy, tłuszczy i białek jest pożywienie.

Drogi glukozy
Bez jedzenia bylibyśmy pozbawieni materiału energetycznego i budulca. Pożywienie i jego składniki, takie jak cukry, białka i tłuszcze, są trawione w przewodzie pokarmowym, a następnie wchłaniane przez ścianę jelit do krwioobiegu. Proces przyswajania poszczególnych elementów pokarmu nie przebiega z taką samą prędkością. Cukier prosty, np. glukoza, przechodzi do krwi po kilku minutach, a białko i tłuszcz po około dwóch, trzech godzinach, a nawet wolniej. Sama glukoza wchłania się krócej niż w towarzystwie tłuszczów lub błonnika w przewodzie pokarmowym. Po dostaniu się do krwi jest rozprowadzana po całym ciele. Następny etap, jaki musi pokonać, to przejście z krwi do komórek. Do tego niezbędna jest insulina. Kiedy coś jemy, trzustka produkuje duże ilości insuliny, żeby glukoza z pokarmu mogła być wykorzystana do funkcjonowania organizmu (głównym jej źródłem jest właśnie pożywienie). Aby mógł on wypełniać swoje podstawowe zadania, glukozę stale wytwarza wątroba. W związku z powyższym przez całą dobę trzustka produkuje insulinę, aby komórki mogły pobrać glukozę wyprodukowaną przez wątrobę. Wynikiem takiej współpracy pomiędzy insuliną i glukozą jest prawidłowy poziom cukru we krwi, czyli 75-120 mg/dl.