Diabetyk | Odżywianie

JAK DŁUGO STOSOWAĆ DIETĘ?

Cukrzycy jako chorobie przewlekłej towarzyszą różne zaburzenia metaboliczne. Dlatego w jej terapii trzeba kontrolować nie tylko stężenia glukozy we krwi, ale także poziomy cholesterolu i triglicerydów, a także leczyć – jeśli występuje – nadciśnienie tętnicze oraz zredukować nadwagę/otyłość i utrzymywać prawidłową masę ciała.

Diabetyk.pl, stosować dietę, jak długo, cukrzyca typu 1, cukrzyca typu 2, dieta, odżywianie, cukrzya, żywienie

Ze względu na swój przewlekły charakter cukrzyca wymaga ustawicznego stosowania diety będącej nieodzownym elementem terapii. Odnosząc się więc do pytania: „jak długo stosować dietę?”, odpowiem – tak długo, jak trwa choroba, czyli zawsze, niezależnie od sposobu leczenia. Nie jest to jednak tak zła wiadomość, jakby mogło się wydawać.

Wyniki badań opublikowane w ciągu ostatnich kilkunastu lat i opracowane na ich podstawie rekomendacje jasno dowodzą, że nie istnieje specjalna „dieta cukrzycowa”, a żywienie diabetyków nie powinno różnić się od zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diety zalecanej dla ogólnej populacji. Zwyczajowe żywienie powinno dostarczać wszystkich składników odżywczych (węglowodanów, białek, tłuszczów, błonnika pokarmowego, składników mineralnych oraz witamin) w odpowiednich ilościach i proporcjach.

ODŻYWIANIE TO COŚ WIĘCEJ NIŻ JEDZENIE

Dieta bardzo często jest mylnie rozumiana jako specyficzny sposób odżywiania stosowany wyłącznie przez jakiś określony czas w celu osiągnięcia pożądanego efektu, np. schudnięcia, złagodzenia pewnych dolegliwości itp. W przypadku cukrzycy sytuacja jest bardziej skomplikowana, bo choroba ta towarzyszy człowiekowi od chwili rozpoznania do końca życia. Dieta stosowana przez diabetyków nie może ograniczać się wyłącznie do picia gorzkiej herbaty (zamiast słodzonej) i jedzenia sucharków bezcukrowych czy chrupkiego pieczywa między posiłkami, jak to niekiedy przedstawiają mi pacjenci. Wszystkie takie nieprzemyślane zachowania nie gwarantują optymalnych stężeń glukozy we krwi, a wręcz przeciwnie – są odpowiedzialne za niewyrównanie cukrzycy.