wyświetlanie artykułów wg menu

kategoria: "co można jeść"
Walory oleju lnianego - diabetyk.pl, żywienie, dieta, zdrowie, cukrzyca, odżywianie, omega 3, olej lniany, triglicerydy, właściwości oleju, len, diabetyk

Walory oleju lnianego

Diabetyk | Odżywanie WALORY OLEJU LNIANEGO Olej lniany jest bardzo bogatym źródłem kwasu alfa-linolenowego z rodziny omega-3, który ma dobroczynny wpływ na układ krążenia (obniża zawartość cholesterolu […]
Redakcja
/ Dodaj komentarz
Warzywa strączkowe- diabetyk.pl, edukacja, żywienie, dieta, cukrzyca, życie z cukrzycą, warzywa strączkowe, soczewica, bób, fasola, soja, rośliny strączkowe

Warzywa strączkowe

Diabetyk | Odżywanie WARZYWA STRĄCZKOWE Warzywa strączkowe, często niedoceniane w polskiej kuchni, to skarbnica białka, węglowodanów złożonych, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także witamin i mikroelementów. Spośród wszystkich […]
Redakcja
/ Dodaj komentarz
ART_cwwom2_ik

Co warto wiedzieć o mące?

Diabetyk | Odżywanie CO WARTO WIEDZIEĆ O MĄCE? Mąka podobnie jak wszystkie produkty zbożowe dostarcza dużo kalorii i węglowodanów, więc jej ilość w diecie osób z cukrzycą […]
Redakcja
/ Dodaj komentarz
Porzeczki czerwone - diabetyk.pl, odżywianie, dieta, zdrowie, cukrzyca, kwas foliowy, witamina C, życie z cukrzycą, potas, flawonoidy, odżywianie, dieta

Porzeczki czerwone

Diabetyk | Odżywanie PORZECZKI CZERWONE Porzeczki czerwone są bardzo dobrym źródłem witaminy C. Jej zalecaną dzienną dawkę dostarcza już 200 g tych owoców. Ich zaletą jest niewielka […]
Redakcja
/ Dodaj komentarz
Porzeczki czarne - diabetyk.pl, żywienie, zdrowie, dieta, cukrzyca, zdrowe odżywianie, życie z cukrzycą, żywienie, odżywianie, potas, witaminy, flawonoidy

Porzeczki czarne

Diabetyk | Odżywanie PORZECZKI CZARNE Porzeczki czarne są skoncentrowanym źródłem witaminy C. Dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę pokrywa już 40 g tych owoców . Dlatego diabetycy, zwłaszcza […]
Redakcja
/ Dodaj komentarz
Morele - diabetyk.pl, odżywianie, zdrowie, dieta, życie z cukrzycą, zdrowe odżywianie, żywienie, cukrzyca, flawonoidy, witaminy, potas, morele, owoce, dieta

Morele

Diabetyk | Odżywanie MORELE Morele świeże jedzone z umiarem są polecane dla diabetyków, nawet tych z nadwagą. Zawierają dużo beta-karotenu (czyli prowitaminy A), potasu oraz sporo flawonoidów. W […]
Redakcja
/ Dodaj komentarz
Kapusta pekińska - diabetyk, odżywianie, dieta, życie z cukrzycą, żywienie, zdrowie, cukrzyca, kuchnia, zdrowe odżywianie, przepisy, kapusta pekińska

Kapusta pekińska

Diabetyk | Odżywianie KAPUSTA PEKIŃSKA Kapusta pekińska to bardzo polecane w diecie warzywo, jest bowiem bardzo mało kaloryczne, nie zawiera zbyt dużo węglowodanów, za to ma sporą […]
Redakcja
/ 1 Komentarz
Szpinak sałatkowy - diabetyk.pl, odżywianie, dieta, cukrzyca, zdrowe odżywianie, szpinak sałatkowy, gotowanie, żywienie, odchudzanie, kuchnia, zdrowie

Szpinak sałatkowy

Diabetyk | Odżywanie SZPINAK SAŁATKOWY Szpinak jest bardzo zdrowym dodatkiem do sałatek, zawiera bardzo dużą ilość folianów, beta-karotenu, witamin C i E, a jednocześnie ma niewielką ilość […]
Redakcja
/ Dodaj komentarz
ART_mc_9ik

Mięso czerwone

Diabetyk | Odżywianie MIĘSO CZERWONE Mięsa czerwone, czyli wieprzowina i wołowina, to ulubione produkty żywnościowe Polaków. Spróbujmy się więc przyjrzeć wartościom odżywczym tych produktów – zwłaszcza wieprzowinie, […]
Redakcja
/ Dodaj komentarz
Margaryny miękkie. diabetyk.pl, odżywianie, zdrowe żywienie, dieta, cukrzyca, margaryny miękkie, choroby metaboliczne, kwasy tłuszczowe, jednonasycone

Margaryny miękkie

Diabetyk | Odżywanie MARGARYNY MIĘKKIE Dobrym rozwiązaniem dla diabetyka w kwestii smarowania pieczywa (chociaż można z tego zrezygnować w ogóle) jest wybieranie margaryn miękkich zamiast margaryn twardych […]
Redakcja
/ Dodaj komentarz
Grejpfruty. diabetyk.pl, odżywianie, dieta, cukrzyca, zdrowe żywienie, owoce, życie z cukrzycą, foliany, białko roślinne, witamina C, diabetyk,

Grejpfruty

Diabetyk | Odżywanie GREJPFRUTY Grejpfruty to owoce, które diabetycy, również ci z nadwagą, mogą włączać do swojej diety w umiarkowanej ilości. Szczególnie zimą mogą one stanowić istotne […]
Redakcja
/ 1 Komentarz
Jagody czarne, diabetyk.pl, cukrzyca odżywianie, dieta, zdrowe żywienie, odżywianie, życie z cukrzycą, zdrowa żywność, diabetyk, żywienie w cukrzycy

Jagody czarne

Diabetyk | Odżywanie JAGODY CZARNE Jagody, świeże i mrożone, to bardzo polecane dla osób z cukrzycą i/lub nadwagą, źródło flawonoidów. Oprócz dużej ilości antocyjanów (należących do przeciwutleniaczy) […]
Redakcja
/ Dodaj komentarz
ART_know_9ik

Kwaśna niespodzianka - ocet winny

Diabetyk | Odżywianie KWAŚNA NIESPODZIANKA – OCET WINNY Ocet jako środek spożywczy i uwaga – leczniczy jest znany już od około 4000 lat. Jego zdrowotne właściwości dostrzeżono […]
Redakcja
/ Dodaj komentarz
ART_rntos_10ik

Ryby nie tylko od święta

Diabetyk | Odżywanie RYBY NIE TYLKO OD ŚWIĘTA Swoje zdrowotne walory ryby zawdzięczają dużej ilości zawartego w nich pełnowartościowego białka, a także żelaza, cynku oraz witamin A, […]
Redakcja
/ Dodaj komentarz
AKT_wpzns_11ik

Wielki powrót zup na stół

Diabetyk | Odżywianie WIELKI POWRÓT ZUP NA STÓŁ Zupy to wbrew pozorom jedne z najwdzięczniejszych potraw w menu diabetyków, osób na diecie odchudzającej lub po prostu chcących […]
Redakcja
/ Dodaj komentarz
ART_bod_12ik

Bogactwo odżywcze "drobiazgów"

Diabetyk | Odżywanie BOGACTWO ODŻYWCZE „DROBIAZGÓW” „Drobiazgi”, jak nazwaliśmy orzechy, nasiona i pestki, są źródłem wielu witamin, m.in. E, B1, B2, niacyny (czyli witaminy PP), folianów i […]
Redakcja
/ Dodaj komentarz
ART_ozit_14ik

Oleje zamiast innych tłuszczów

Diabetyk | Odżywianie OLEJE ZAMIAST INNYCH TŁUSZCZÓW Oleje roślinne zdobyły światową sławę dzięki wynikom Badania Siedmiu Krajów (Seven Countries Study). Zostało ono przeprowadzone w latach 1958 – […]
Redakcja
/ Dodaj komentarz
ART_ook_14ik

Oleje od kuchni

Diabetyk | Odżywianie OLEJE OD KUCHNI OLEJ RZEPAKOWY Olej dobrej jakości uzyskuje się z nasion dojrzałych. Jego jakość zależy też od dokładnego pozbawienia nasion zanieczyszczeń i szybkiego […]
Redakcja
/ Dodaj komentarz
ART_p_14ik

Pomidory

Diabetyk | co można jeść? POMIDORY Podobnie jak płatki owsiane można nazwać dietetyczną gwiazdą wśród produktów zbożowych, tak pomidory można nazwać dietetyczną gwiazdą wśród warzyw. Są one polecane […]
Redakcja
/ Dodaj komentarz
ART_po_15ik

Płatki owsiane

Diabetyk | co można jeść? PŁATKI OWSIANE Można nazwać je dietetyczną gwiazdą wśród produktów zbożowych. Są one polecane wszystkim, ale szczególnie osobom z cukrzycą, również tym, które się […]
Redakcja
/ Dodaj komentarz